Най-важни понятия

Автоматичен часовник

Автоматичният часовник е този вид, при който навиването става ръчно. В основата на механизма му е ротор, задвижван от кинетична енергия – извлечена от движение. Избирайки автоматичен часовник, няма да се нуждаете от батерии, както при часовниците с кварцов механизъм, вместо това часовникът има нужда от ръчно навиване, тъй като, поради масата и тежестта, роторът, който често е със сферично лагероване, може да спре да се върти и трябва да се задвижи.


Посиняване

Чрез термична обработка се постига посиняване на стоманените части на часовника, най-вече стрелките. В зависимост от светлината, може да се възприемат от човешкото око като черни или сини. Процесът съдържа също оксидация и полиране.


Спирала Бреге

Абрахам Луи Бреге е създател на Tourbillon и Parachute – амортизация. Негово изобретение е Спиралата Бреге – спираловидно съоражение, което не измества центъра на тежестта си при трептене.


Хронограф

Хронограф, от гръцки – „записвач на време“, е часовник със стоп, измерващ малки интервали време, най-често 30 или 12 минути, както и 24-часови времеви периоди. Точността на измерване се оценява на до една хилядна от секундата, правейки го най-достоверния способ за времево наблюдение.


Хронометър 

Хронометърът е сертифициран и преминал през серия тестове за точност измервателен съд за време. Институтът за изпитване на часовници трябва да удостовери всеки хронометър като прецизен преди да бъде пуснат за употреба. Думата „хронометър“ идва от древногръцки език и означава „измервател на времето“.


Индикация на датата

При някои часовници има вградена такава индикация, сочеща коректната дата, месец и година. Има луксозни модели, които предлагат „вечен календар“ – всяка календарна промяна, като например високосна година или колко дни има месец Февруари, автоматично се отчита от часовника.


Дигитална индикация

В този случай липсва класическият циферблат със стрелки, вместо това часът се визуализира чрез електронно изписани арабски цифри.


Дигитален часовник

Първите сведения за часовници, използващи изписване на цифри вместо показване със стрелки, датират от началото на 19 век. Днес механизмът на работа на дигиталните часовници е основан на използването на LCD или LED-технология.


Дисплей

Дисплейът на часовника е видимата част, показваща времето на дигитален, бинарен или електронен принцип.


Висококачествена стомана

Висококачествената стомана се ползва от майстори-часовникари от седемдесет години насам. Най-често тя съдържа желязо, хром, волфрам, молибден и никел. Тази сплав намира приложение в луксозните модели, осигурявайки им неръждаемо, немагнитно и киселинно устойчиво покритие.


Регулиращ пръстен

Регулиращият пръстен е въртяща се част, служеща за преминаване към допълнителни измервателни функции на часовника, като например скорост или световно време. Той се намира от външната страна на корпуса на часовника.


Вечен календар

Някои висококачествени швейцарски часовници са снабдени с такава функция. Задачата на Вечния календар е да отчита коя година и високосна и колко дни има Февруари месец в конкретната година.


Пружина

Когато механизмът на часовника бъде навит, енергията, необходима за задвижването му, се акумулира с помощта на разтегателна пружина.


Барабан

Пружината, задвижваща часовниковия механизъм, се помещава в цилиндричен съд, наречен „барабан“.


Прецизна настройка

Движението на часовника се регулира прецизно чрез леко настройващо на плюс или минус завъртане на диска.


Fly-Back (Flyback)

Функция на хронографите, при която с натискане на копче се нулират измервателните показатели. Автоматично започва ново измерване.


Отклонение на хода

При кварцовите часовници може да се наблюдава неточност в границите между една и пет секунди на ден, а за механични или автоматични часовници разликата достига до шейсет секунди. Това отклонение на хода на часовника се причинява от различни фактори, както природни – гравитация, температурни амплитуди или магнитни полета, така и свързани с употребата на часовника от неговия собственик – начин на носене, грижа за състоянието и съхранението му или излагане на неблагоприятни външни влияния.


Запас от ход

Когато един механичен часовник бъде навит докрай, той има определен максимум на непрекъсната работа. Този т.нар. запас от ход трае до няколко дена.


Корпус

Корпусът на часовника е неговата красива и предпазваща външна обвивка. За неговото изработване могат да се използват разнообразни материали - пластмаса, сребро, платина, злато, месинг, титан, висококачествена стомана и т.н.


Guillochieren

Датиращ от над век и половина, способът за гравиране на красиви и изящни преплитащи се линии намира своето ценно приложение в часовникарското изкуство и до ден днешен. Шарките, които се гравират върху корпуса, са стилно и привлекателно допълнение към украсата на всеки луксозен часовник.


Ръчно навиване

При този метод се използва коронката, с чиято помощ ръчно се обтяга разтегателната пружина.


Индикации

Индикациите на един часовник са цифровите измерения на неговите функции – показване на час, минута и секунда; дата, месец и година; Световно време; лунни фази и т.н.


Часовник с календар

Някои ръчни часовници имат функцията да показват календар. Освен дата, месец и година, много от тях отбелязват и деня от седмицата.


Калибър

По-старото предназначение на калибъра е да указва големината на часовника, в в днешно време е по-скоро индикатор за вида на часовниковия механизъм.


Малка секунда

Индикатор за секунди, който не се намира в центъра на циферблата.


Компликация

Компликацията е добавяне на отделен механизъм, например за индикация на дата, показване на хронометър или будилник.


Корона

Това е рифеловано колело, което служи за настройване на показваното от часовника време. То се намира на корпуса. Може да се използва и за ръчно навиване при часовник с такъв механизъм.


Lünette (пръстен)

Металният пръстен, който опасва циферблата, придържайки здраво стъклото на часовника, се нарича Lünette. Неговата функция е защитна, но има и декоративно качество. По принцип пръстенът е неподвижен, но при някои часовници, например водолазните, може да се върти.


Механичен часовник

Механичният часовник се задвижва посредством трептяща система. <Автоматичен часовник>


Лунни фази

Измерването на фазите на луната е функция, която някои луксозни часовници притежават. То е свързано с обиколката на Луната около Земята, което отнема почти един календарен месец, при което я виждаме в различни етапи на пълнота. Часовниците, които имат този индикатор, го показват в отделен сектор със стилизирана луна, преминаваща през различните фази.


Кварцов часовник

Часовниците с кварцов механизъм на работа използват електрическата енергия на акумулатор или батерия, която създава трептене в кварцовия кристал, вместо механични части като пружина или спусък. Този тип часовници се отличава с изключителна прецизност и компактност. 


Вспомагателна стрелка

Този елемент е присъщ на някои от много скъпите и луксозни модели часовници. Стрелката е ситуирана в центъра на механизма, обхващайки времеви интервали, като в случая първичната стрелка, измерваща секундите не спира движението си.


Регулатор

Интересен дизайн, при който централното внимание е върху стрелката показваща минутите. Стрелките за час и секунди са разположени в отделни по-малки полета върху часовниковият циферблат.


Регулиране

Метод за сверяване на часовника,  при който се използва механична система на трептене, създаваща по-прецизна индикация.


Стъкло от сапфир

Стъклото от сапфир е най-устойчивото и твърдо стъклено покритие, параметрите му са 9Mohs, което го прави по-нестабилно единствено от диамант.


Хронограф с плъзгащо се зъбно колело

Часовници, които са устроени по този начин, са били изключително актуални през 40-те години, но днес са колекционерска рядкост, а изработването на такъв часовник е рядко срещано явление. Хронографът с такава механика използва едно зъбно колело, което е отговорно старта, стопа, нулирането и други функции на този тип часовници.


Спомагателна стрелка

След като напълно изчезва през 40-те години, хронографът с такава механика е отново на почит след като е презентиран от  Blancpain, а след това и от други марки. Наречен е „скачаща секунда“, защото на определен интервал от време едната от стоп-стрелките спира, за да продължи наравно с другата, придавайки на измерването по-голям обхват.


Скелетна орнаментика

Изключително любопитен външен вид придава т.нар. скелетна орнаментика на луксозния часовник. Дизайнът се прави така, че да изкара на показ декоративен елемент, намиращ се не върху, а под циферблата или друга част на часовника. Тази техника придава по-мистичен и триизмерен изглед на аксесоара. Особено ценителски са хронографите със скелетна орнаментика, тъй като те имат най-много части, които създават интересна за окото плетеница от механиката и козметиката на един часовник.


Камъни (английски Jewels)

Използват се за ограничаване на триенето на колелата вместо смазка. По съществото си са синтетични рубини.


Секундомер

Секундмерът намира широко приложение в навигацията и спорта. Използва се за измерване на времеви периоди.

 
Противоударно устройство

На вала на баланса са поставени фиксирани лагери, които предпазват елементите от повреда, ако часовникът падне или преживее удар. Incabloc е най-популярното такова устройство.


Swiss Made

Swiss Made е всепризната гаранция за качество при часовниците. Пример за Swiss Made часовници са марките Lemania, ISA, Breguet, ETA и Piguet. За да бъде окачествен като „Направен в Швейцария“, един часовник трябва да бъде сглобен и да е минал през качествен контрол там, както и 50% от елементите му да са произведени в Швейцария.


Тахиметър

Някои часовници са снабдени с тахиметрична скала, измерваща скоростта. Засича се скоростта на отсечка от километър. При движение със 100км/ч един километър се изминава за 36 сек. Разстоянието ще се измерва в мили, ако такиметърът е с английски произход.

Водолазен часовник

Водолазните часовници се отличават с много голяма водоустойчивост – минималната  издръжливост е 100 метра дълбочина. Те са снабдени с пръстен, който се върти само в една посока и са пригодени да отчитат показатели и при зле осветено пространство. Качеството на водолазният часовник може да изиграе съществена роля при гмуркането.


Tourbillon

Едно от най-иновативните за часовникарството изобретения на Луи Бреге е турбийонът. Той има въртяща опора, проектирана да балансира тежестта, компенсирайки за някои отклонения, които би могло да настъпят в следствие на гравитацията.


Баланс

Балансът е съществена част при създаването на точни преносими часовници. Откривателят му е Christian Huygens. Балансът представлява задвижван от зъбчат механизъм синхронизиран маховик, поставен в часовника, за да създаде равномерно движение на стрелките. Съдържа спирална пружина.


Кутия за часовници

Кутията имитира естественото движение на ръката. Тя е създадена, за да може автоматичният часовник да не спира своята работа. Щом е положен в кутията, часовникът няма нужда да бъде сверяван и навиван ръчно, пестейки на собственика излишно време и усилия. Кутията за часовници има още функции – да защитава ценни часовници и безопасно да ги презентира.


Часовник, показващ времената на цялата земя

Този тип часовници са снабдени с индикатор за едновременно показване на няколко или всички времеви пояси, правейки информацията за това колко е часът в друга държава изключително достъпна.


Стрелки

Още от 17 в. е прието часовникът да разполага с две стрелки, намиращи се посредата на циферблата, описващи кръг по него. Разбира се има модели, които разчупват правилото за разположение и брой на стрелките. Материялите, от които се произвеждат най-често, са дърво, пластмаса и метал.


Часовник, показващ времевите пояси

Часовниците, показващи различните времеви зони по едно и също време, са снабдени с най-малко два циферблата.


Централна секунда

Някои модели часовници имат в центъра на циферблата си показана секунда.


Цифри

Първите създадени традиционни часовници показват времето с помощта на римски цифри. Освен тях, около средата на 17 век в употреба са влезли и арабски цифри, които да показват минутите, докато римските показват часовете.


Циферблат

Циферблатът е плоскостта, на която са поместени цифрите и стрелките на часовника. Най-често е кръгъл, но се среща и в правоъгълна, овална и други форми.


Разтегателна пружина

Пружината е важна част от механиката на часовника. Тя служи за акумулиране на енергията, отиваща в барабана, посредством автоматично или ръчно навиване.


Котвен ходов механизъм         

Този механизъм, използван за повишаване точността на преносимите часовници, е направен на принципа на люлка. Ходовото колело задвижва котвата, тя зацепва в неговите зъбци, а другият й край се движи напред, като така движението е непрекъснато. Повечето съвременни механични ръчни  часовници са снабдени с котвен ходов механизъм.


Навиващ вал

Навиващият вал в повечето случаи се намира от външната страна на короната, като по този начин се свързва с механизма на часовника. Валът е отговорен за настройването на стрелките за час и минута, но често служи и за настройване на датата.