Поддръжка на часовника

Поддръжка на часовника – за неговия дълъг живот

Важно за поддръжката и съхранението на Вашия часовник
За да удължите живота и здравето на часовника си, трябва да се грижите за неговото съхранение и поддръжка. Най-добре е да го пазите в специална кутия за часовници, особено ако са автоматични, защото тя ще поддържа и движението им, за да се избегне постоянно ръчно навиване. Идеалната среда за съхранение на часовника е суха, без прах и крайни температури, както и без пряка слънчева светлина, която би увредила видимите части на часовника.

Когато носите известно време часовника си и след това го оставите, първо го почистете, избърсвайки внимателно външните му части, като корпус и верижка, с мека кърпа. Мастната киселина, която се отделя от кожата Ви, както и външните условия, могат да замърсят Вашия часовник, а почистването преди прибиране ще изиграе важна роля за дълголетието му.

Замърсявания
Много е важно при изтриване на замърсявания по часовника да не използвате почистващи препарати. Те са със силна формула и могат да му навредят, ако стигнат до уплътнението му, причинявайки разхерметизиране. Ако часовникът е водоустойчив, поне 10 АТМ, то можете да го почистите и с влажна кърпа, но първо свалете кожената му каишка.

Третиране на стъклата на часовника
Стъклата от изкуствен сапфир могат да бъдат надраскани само от диамант, но за сметка на това са по-чувствителни на удари. За разлика от тях, минералните стъкла са много по-издръжливи на удари, а надраскването може да бъде проблемът при тях.

Кожените каишки
Кожената каишка на часовника е направена да издържа от една до две години носене. Не само заради нейния външен вид, но и от хигиенни съображения е добре да я смените след това. Само каишки, които са посочени като водоустойчиви, могат да бъдат чистени под течаща вода, но без препарати. Останалите кожени каишки не бива да влизат в контакт нито с химикали и сапун, нито дори с влага, за да не се развалят или да се промени цвета и текстурата им.

Механични и автоматични часовници
Профилактичните прегледи на часовника Ви трябва да се състоят на всеки шест, най-много десет, години, докато го притежавате. Ако наблюдавате отклонение от хода му, задължително го заведете на сервиз. Майсторите там ще го разглобят, почистят и ще поставят смазка в механизма му, за да върви гладко. Разбира се, ако часовникът има големи отклонения в показването на времето, също трябва да се занесе на преглед. Най-добрият начин за съхранение, за да не се налагат чести ремонтни дейности, е на ръката Ви и в специална кутия за часовници.

Автоматичният часовникът трябва да се навие на 30 до 40 оборота, за да заработи. В повечето случаи за целта се използва короната му. Не е възможно да го пренавиете, тъй като пружината на съвременните часовници е защитена от плъзгащ съединител. Ако часовникът Ви е с ръчно навиване, го навийте, докато не усетите съпротивление.

Полезно е да имате повече информация за процеса на навиване, за да избегнете повреди. Например: не сменяйте датата, ако малката стрелка показва между 9 и 3 часа, за да не зацепят зъбните колела. Освен това не бива да връщате часа по обратния на посоката на сдвижение на стрелката път след 24:00 часа.

Часовници с батерия
За да избегнете изтичането на батерията на кварцовия часовник, което би причинило много вреди на механизма му, трябва да го водите на сервиз за подмяна на батерията на всеки 2-3 години. Интервалът от време за смяна на батерията зависи от модела на часовника, както и от неговите функции.       

Водонепропускливи корпуси
Хубаво е да се водят на професионален преглед, защото с годините херметичността може да бъде засегната от изхабяването на използваните за уплътнение материали като пластмаса и гума, които, за съжалние, не са с доживотна гаранция. Ако не проверявате след дълго ползване водоустойчивостта на часовника, е възможно механизмът му все пак да бъде повреден при досег с вода. Ако влизате в морето с часовник с водонепропусклив корпус, най-добре е след това да го почистите с чешмяна вода от натрупаната сол.

Таблица за водонепропускливост

3 АТМ не можете да се къпете, гмуркате, плувате или взимате душ с часовника
5 АТМ не можете да плувате, да се къпете или да се гмуркате с часовника
10 АТМ позволено е да се къпете, да плувате и да се гмуркате на малки дълбочини с часовника
20 АТМ позволено е да се къпете, да плувате и да се гмуркате с леководолазна екипировка, носейки часовника